פשיטת רגל של קבלן היא מצב מורכב, מאתגר ולא נעים בכלל לרוכשי הדירות, הספקים וקבלי המשנה של הקבלן. לעיתים קרובות, המצב עלול להוביל לאי ודאות משמעותית לגבי עתיד הפרויקט , איבוד חלק מהכספים ועיכובים בירוקרטיים בדרך אל הדירה החדשה.
משרד עו"ד סתו עמון עוסק בליווי, ייעוץ וייצוג משפטי בהליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי באזור הצפון (חיפה והקריות, עכו, נהריה והישובים הסמוכים). הניסיון הרב שצברנו, מאפשר לנו לנתח את הרכב החובות הפרטיים או העסקיים שלך, לייצג את האינטרסים שלך מיום פתיחת ההליכים המשפטיים ועד לקבלת ההפטר המיוחל (פטור מחובות). לקבלת ייעוץ משפטי ראשוני, ללא כל התחייבות מצידך, ניתן ליצור עימנו קשר ב – 072-3939694 ונשמח לעמוד לרשותך.
מה קורה בפשיטת רגל של קבלן?
כאשר קבלן פושט את הרגל, הוא למעשה מכריז על אי יכולתו לעמוד בהתחייבויותיו הכספיות. במקרים אלה, הקבלן (החברה הקבלנית) יכול לפנות אל הליכי פירוק חברה או אל הקפאת הליכים, שיקום והבראה לחברה.
לרוב, המשמעות של פשיטת רגל של קבלן היא:
- הקפאת הפרויקט – בדרך כלל, כל עוד המצב הכלכלי לא מאפשר זאת, העבודות באתר הבנייה נפסקות לחלוטין.
- מינוי נאמן – בית המשפט ממנה נאמן מטעם הממונה על הליכי חדלות פירעון ושיקום כלכלי (לשעבר, הכונס הרשמי) שיפקח על נכסי הקבלן וייצג את הנושים בתביעות החוב.
- חלוקת נכסים – הנכסים של הקבלן (החברה הקבלנית) מחולקים בין הנושים על פי סדר קדימות שנקבע בחוק.
מה לעשות במקרה של פשיטת רגל של קבלן?
במקרה של פשיטת רגל של קבלן מומלץ לפנות אל עורך דין המתמחה בדיני מקרקעין ופשיטות רגל אשר יוכל לספק ייעוץ משפטי בהתאם לסיטואציה וללוות אותך בכל שלבי ההליך. חשוב מאוד לשמור ולאסוף את כל המסמכים הקשורים לעסקה, כולל חוזה הרכישה, תשלומים שבוצעו אל הקבלן, התכתבויות עם הקבלן ועוד.
לפי חן טיגר, עו"ד מקרקעין בצפון, מומלץ להקים וועד נושים שיפעל מול הנאמן וייצג את האינטרסים של כלל הדיירים בפרויקט העתידי. אם הפרויקט הוקפא בשלב מתקדם, מומלץ לבדוק אם יש אפשרות לקבל מימון להשלמת הבנייה באופן עצמאי או באמצעות קבלן אחר.
מהן הזכויות של רוכשי דירות במקרה של פשיטת רגל?
לרוב, לרוכשי דירות יש זכות קדימה על הדירות שרכשו בפרויקט דרך הקבלן – הסדר הקדימות המדויק נקבע על פי החוק והסכם הרכישה. אם הפרויקט לא הושלם, הרוכשים עשויים להיות זכאים להחזר חלקי או מלא של הכספים אשר שולמו לקבלן ובמקרים מסוימים, ניתן יהיה לתבוע פיצויים בגין נזקים שנגרמו לרוכשים כתוצאה מפשיטת הרגל של הקבלן.
איך למנוע מצב כזה בעתיד?
לפי חן טיגר, לפני שחותמים על חוזה רכישת דירה מקבלן, מומלץ לבדוק את המוניטין של הקבלן, היסטוריית הפרויקטים ומצבו הכלכלי. בהמשך לקראת מועד החתימה, מומלץ לשכור את שירותיו של עורך דין מקרקעין אשר יוכל לבדוק את חוזה הרכישה, להעלות על מוקשים ולסייע בהבנת הזכויות והחובות בהליך הרכישה.
במקרים רבים, מומלץ להקפיד על לוח התשלומים המקובל ולשקול רכישה של פוליסת ביטוח מקיפה אשר תגן מפני סיכונים שונים הקשורים לרכישת דירה מקבלן.
לסיכום, פשיטת רגל של קבלן היא מצב מורכב, פעולה מהירה ומקצועית יכולה לסייע לרוכשים להגן על זכויות המקרקעין ולהקטין את היקף הנזק הכלכלי שיגרם להם כתוצאה מקריסת הקבלן.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד חן טיגר – עורך דין מקרקעין בחיפה אשר מעניק מגוון רחב של שירותים משפטיים בעסקאות מקרקעין בחיפה והקריות (מיסוי מקרקעין, העברה ללא תמורה בין קרובים וכדומה).